četrto desetletje

Colska nedelja

Colska nedelja je prvič potekala leta 1989 na pobudo domačega harmonikaša in zaljubljenca v narodnozabavno glasbo  Ivana Benčine (ansambel bratov Benčina),  ki je predlagal, da bi colski glasbeniki, pevci in humoristi pripravili prireditev, izkupiček pa namenil v sklad za nakup novih cerkvenih orgel. Osnovna ideja je bila, da to ne bo še ena klasična »gasilska veselica,« zato smo že v prvih letih zasnovali široko paleto spremljajočih aktivnosti in dogodkov:  športne igre, na katerih so se merili  posamezni zaselki krajevne skupnosti Col, malonogometni turnir, pa vse do družabnih iger za obiskovalce.
Prva pomembna prelomnica je bilo leto 1992, ko smo prvič angažirali znane izvajalce narodnozabavne glasbe (ansambel Marela) in nato v tem slogu nadaljevali tudi v naslednjih letih (Slovenski muzikantje, Štajerski 7, Ptujskih 5, Igor in zlati zvoki, Gašperji, Nanos, Slovenski muzikanti;  pa Miran Rudan, Gianni Rijavec, Slavko Ivančič…)
Do leta 2000 je bila Colska nedelja enodnevna prireditev, leta 2001 smo dogajanje razširili še na soboto, z rockovsko obarvanim večerom. Nova prelomnica je bilo leto 2007, ko smo pripravili koncert skupine Šank rock in s tem pripravili primerno izhodišče za naslednje prireditve, ko so nastopile še skupine Kingston, Big foot mama in letos Rock ‘n bend.

Kolendar dogodkov
February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Colska nedelja je naša najpomembnejša prireditev in delovanje našega društva je v veliki meri odvisno od izkupička. V preteklih letih smo na ta  način pridobljena sredstva vedno koristno uporabili  za posamezne akcije in aktivnosti (izdajanje Colskega časnika, prikaz košnje, novoletna proslava, miklavževanje, založništvo, športne prireditve…)  pomagali smo tudi sorodnim društvom na vasi ter krajevni skupnosti. Na rokometnem in košarkarskem igrišču smo uredili razsvetljavo in uredili ter primerno opremili kraško jamo, ki smo jo odkrili ob gradnji balinišča, z izgradnjo šolske telovadnice pa zapeljali tesnejše sodelovanje s šolo. Zadnji uspešno zastavljen projekt je posodobitev odrske opreme in svetlobnega parka, kar omogoča izvedbo kvalitetnih zabavno-glasbenih in kulturnih prireditev.
Colska nedelja je trenutno največja tovrstna prireditev v občini Ajdovščina.

Ansambel bratov Benčina

Skupina TNT in Nace Junkar

Podmladek leta 1997

Šank rock na Colski nedelji 2007

Colske nedelje od 1989 dalje

Kontakt