četrto desetletje

Osebna izkaznica

Društvo Trillek, društvo za ohranitev starih običajev
Col 78,  5273 COL
Občina Ajdovščina

Ustanovljeno:  30. aprila 1991

Spletna stran: www.trillek.si
E-mail:  drustvo.trillek@gmail.com

Davčna številka: 89288505  (nismo zavezanci za DDV)
št. TRR:  04751-0001102116 pri NKBM
Matična številka: 5492220

Predsednik in zakoniti zastopnik: Sandi Škvarč

Tajnik: Manca Likar
Blagajnik: Dušan Koren      

Ustanovni člani:

Matjaž Bizjak

Ivan Žgavec

Marjan Peljhan †

Silvan Praček

Janko Škvarč

Simon Škvarč

Sandi Škvarč

Damijan Kobal

Lucijan Trošt

Janez Kovšca

 

Društvo Trillek, društvo za ohranitev starih običajev je bilo ustanovljeno 30. aprila leta 1991.

Z ustanovitvijo društva Trillek so se na Colu nadaljevale aktivnosti iz obdobja mladinske organizacije, oziroma Odbora za pripravo novoletne proslave, ki je bil ustanovljen leta 1986. Glavni projekti in aktivnosti, ki so se ohranili do danes so: novoletna proslava, Colski časnik, miklavževanje, Colska nedelja in prikaz košnje po starem. V prvem obdobju delovanja smo pripravili več podoknic, v zadnjem času je ena od rednih poletnih aktivnosti drobničji bal. Sodelovali smo pri predstavitvi vina iz 200 let stare trte dišečke, ki raste pri Troštovih v Orešju, uredili kraško jamo in razsvetljavo na igrišču, zgradili in opremili društvene prostore ob telefonski centrali ter pomagali pri obnovi Tomaževe štale, kjer nastaja zbirka starega kmečkega orodja in opreme.

Oktobra leta 2005 smo uspešno zaključili akcijo za nakup novega prireditvenega odra in ga tudi nadgradili z jekleno konstrukcijo, zavesami in razsvetljavo ter pripravili odmevno prireditev Colski glasbeni oder, ki je postala tradicionalna. Odrsko opremo nadgrajujemo. Leta 2009 smo v samozaložbi izdali knjigo Fantje in možje pojdite takoj domov, boste morali v vojno, zelo odmevno knjigo o Colu in okolici v času 1. svetovne vojne. Leta 2010 smo po več kot petindvajsetih letih ponovno obudili dramsko dejavnost in na oder postavili domačo komedijo z naslovom Pride tudi Ivica.
Na prenovljeni spletni strani društva www.trillek.si je posebna novost rubrika multimedija, v kateri je na ogled obširen video prerez našega delovanja, ki ga s pomočjo medijev redno predstavljamo javnosti.

Kontakt